Skip to main content
Uncategorized

Pohjois-Suomen teknotapahtumista

By August 20, 2004No Comments

Muutamassa vuodessa Pohjois-Suomen elektronisen musiikin skene on saanut huomattavan määrän potkua. Teini-ikäisille suunnatut tapahtumat on (onneksi?) jätetty taakse ja promoottorit suuntaavat katseensa täysi-ikäisille järjestettyihin tapahtumiin. Tapahtumien laatu on myös nousuut huikeasti ja viime vuosina pohjoiseen onkin tuotu ennennäkemätön määrä DJitä ja artisteja Pohjois-Suomen ja jopa Skandinavian ulkopuolelta.

Aktiivisia organisaattoriryhmiä on tällä hetkellä useita – Oulussa ja Rovaniemellä toimiva Deep Space, Rovaniemen Destination & No:Status -poppoo, Oulun Time Tunnelista ja BeatZ-klubista vastaava H.A.N.D Productions, Raahen :Kaktus-promoottorit, vasta kokoelmalevyn julkaissut Ylivieska.org, sekä vielä QStock-festareiden kanssa yhteistyötä tehnyt Happi ja SunBlockia järjestävä De3p Oulussa.

Käsittämätön määrä, kun ajattelee kuinka paljon pienempi potentiaalinen kävijämäärä täältä loppujen lopuksi löytyy esimerkiksi Etelä-Suomeen verrattuna. Silti jokainen promoottorijoukko on kuitenkin löytänyt asiakkaansa ja kannattajansa. Yhä enemmän voitaisiin kuitenkin peräänkuuluttaa kaupunkien ja promoottoriporukoiden välistä yhteistyötä, joka edesauttaisi entisestään musiikkikulttuurin kasvattamista täällä pohjoisessa.

Olen ollut hieman huolissani viime aikoina näkyvissä olleesta tilanteesta, jossa hyviä DJitä on tuotu pohjoiseen jopa liian usein. Maan ykkösnimet ovat kärsineet täällä pohjoisessa jopa hieman inflaatiota – samoilla nimillä, jotka vetävät paikan kuin paikan täyteen etelässä, ei voidakaan enää taata klubi-illan onnistuneisuutta.
Mielestäni tilanne ei kuitenkaan ole täysi hallitsematon – päinvastoin. Tapahtumanjärjestäjiä ei päästetä kulkemaan siitä mistä aita on matalin, eli järjestämään tapahtuma pelkästään artisteihin nojautuen. Niiden oheen klubituotteesta on tehtävä kokonaisuus, joka palvelee asiakasta musiikin ohella myös muilla tavoin. Mitä nämä tavat ovat, jää järjestäjän itsensä harkintaan.
Joka tapauksessa variaatio lineupeissa olisi enemmän kuin paikallaan. Suomesta löytyy kuitenkin ammattimaisia DJitä ja artisteja tällä hetkellä riittämiin – ja edelleenkin hävettävän pieni osa niistä on eksynyt Ouluun tai sen yläpuolella. Jos kerran elektronisen musiikin kulttuuri on tällä hetkellä saavuttanut täällä pohjoisessa pisteen, jossa tapahtumiin saapuu aina tietty määrä ihmisiä, voidaan tiettyä kokeilunhalua soveltaa vähitellen jo lineuppeihinkin.

Pohjois-Suomessa nähdään tänäkin syksynä useita isoja tapahtumia:
Ensi viikolla Oulun Foxiassa Time Tunnel jo yhdennentoista kerran. Mukana Funk D’Void, Giant Robot ja kasa suomalaisia – ja mikä tärkeää – pohjois-suomalaisia DJitä. Tapahtuma on tänäkin vuonna ehdottomasti koettavien listalla, en jättäisi väliin mistään hinnasta. HANDin poikien vilpittömän hyväntuulinen tapa tehdä äärimmäisen korkealaatuisia elektronisen musiikin tapahtumia vuodesta toiseen on hatunnoston arvoinen juttu.
Syyskuun puolella Deep Space tuo Ouluun Yves De Ruyterin, lokakuussa Rovaniemellä Jack toista kertaa Lil’ Tonyn ensimmäisen Rovaniemen visiitin kera ja marraskuussa kolmen areenan megakekkerit Oulun Edenissä ensimmäistä kertaa sitten takavuosien.

Musiikin puolesta erittäin mielenkiintoinen syksy odotettavissa.

Ainiin, tietoa tapahtumista ja Pohjois-Suomen klubikulttuurista tarjoaa NTF.

Leave a Reply