Skip to main content
DJ

Kolumni #1

By February 17, 2005No Comments

Paikallislehteen kirjoittamani kolumnisarja starttaa tänään. Samat tekstit ovat nyt ja tulevaisuudessa luettavissa myös täältä blogista.

DJ ORION

Kirjoittaja on pohjois-suomalainen tuottaja, promoottori ja DJ, joka käsittelee kolumnissaan Pohjois-Suomen musiikki- ja klubikulttuuria ja sen ilmiöitä.

Oletko huomannut, että kukaan ei puhu enää ”reiveistä”?


Tämä hieman huvittava ilmiö, jossa kaikkia elektronisen musiikin tapahtumia nimitettiin reiveiksi, oli Rovaniemellä vallalla vielä niinkin myöhään kuin pari vuotta sitten. Vaikka alkuperäinen rave-kulttuuri ehtikin hiipua ennen kuin kunnolla ehti edes näin pohjoiseen, kertoo paikalliseen kieleen tarttunut rave-sanasto sen voimakkuudesta.

Enää lehdissä ei kirjoiteta samaan tapaan uudesta mielenkiintoisesta teknomusiikista, euforisista bileistä, joissa tanssitaan aamuun asti tai ihmetellä tekno- ja huumekulttuurin yhteyttä. Onneksi.

Teknokulttuurista on tullut vahva ja pysyvä osa nuoriso- ja populaarikulttuuria, ja vaikka ”reivien” trendikkyysaste onkin vuosien saatossa tasoittunut, on itse klubikulttuuri vain jatkuvasti kasvanut Pohjois-Suomessa. Tällä hetkellä pohjoisessa mikään muu musiikkikulttuuri ei vedä vertoja sen aktiivisuudelle, lähellekään: hiphop- ja rnb- musiikin trendikkyyttä hehkutetaan jatkuvasti, mutta alan tapahtumia ei juuri ole; hevikeikat vetävät pienen baarin täyteen silloin tällöin ja perusrokkipaikkojen käsinkosketeltavasta biletunnelmasta ei varmaan tarvitse edes puhua.

Klubikulttuuri kerää kuukausittain ympäri Pohjois-Suomea toista tuhatta osanottajaa, ja suuret tapahtumat, kuten viime vuonna Oulun Time Tunnel ja kylpylä Edenin Paradise-tapahtuma, kokoavat jo yksin lähes tuhat bailaajaa saman katon alle. Kun muistetaan, että asumme Pohjois-Suomessa, missä välimatkat ovat pitkiä, asumiskeskukset pieniä ja kohdeyleisön potentiaalinen määrä minimaalinen, puhuvat nämä luvut puolestaan: pohjoisen klubikulttuuri on tällä hetkellä aktiivisimpia koko maassa.

Harva tietää, kuinka korkealaatuisia ja ammattimaisesti järjestettyjä bileitä ja klubeja täältä löytyy. Monet nykyiset klubbaajat ovat löytäneet tiensä ensimmäistä kertaa bileisiin vasta viime aikoina ja useimmiten vahingossa. Tapahtumien ainutlaatuinen tunnelma, väkimäärä ja järjestyshäiriöttömyys yllättävät ja stereotypiat teknosta ”typeränä jumputuksena” jäävät taakse. Monet viime vuosina Pohjois-Suomessa vierailleet maailmanluokan artistit ovat kehuneet tapahtumat ja tunnelman pilviin ja haluavat tulla vierailulle uudelleen mahdollisimman pian. Eikä ihme – kuka osaisi odottaa, että pienessä kaupungissa napapiirin vieressä tapahtuu jotakin tällaista.

Täällä napapiirin vieressä alkava klubikevät näyttää myös erittäin positiiviselta. Helmikuun lopussa NiteTrainiin saapuu kolmatta kertaa helsinkiläinen Jack-klubi, joka myi paikan loppuun viimeksi alle kahdessa tunnissa. Maaliskuun alussa kevyt lounge-musiikki valloittaa Zoomitin joka keskiviikko ja perjantai Drop-klubin myötä ja maaliskuun puolessa välissä yli puolentoista vuoden tauon jälkeen legendaarinen No:Status-klubi palaa takaisin.

Mikäli infot tulevista tapahtumista kiinnostavat, mutta flyereiden perässä juokseminen rasittaa, voi aina surffata osoitteeseen http://www.kaamos.org/ntf. NTF on yksi Suomen aktiivisimpia bileforumeita yli 40000 kuukausittaisen sivulatauksen myötä. Saitilta löytyvät kaikki tiedot tulevista ja menneistä tapahtumista koko Pohjois-Suomen alueelta ja paljon keskustelua alan ilmiöihin liittyen.

Oikein hyvää alkavaa kevättä, toivottavasti tapaamme sankoin joukoin ja avoimin mielin tulevissa kevään tapahtumissa.

Seuraavaan kertaan.
-DJ Orion

No Comments

  • Gateway says:

    Hienoa! Tämä jos mikä vie klubikulttuuria yhä enemmän eteenpäin. Hienoa oli tuo vertaus rnb, rock, metal ym. juttuihin. Näissä teknobileissä sentään on vielä jotain spesiaalia…

  • skasi says:

    Olipas mukavaa luettavaa.. Kaikki propsit sulle Juska. Missä lehdessä tämä on?

    Jees, nähdään toivottavasti Kalajoella. Jos kuvauksista vaan jaksan tulla..=)

Leave a Reply