Skip to main content
DJ

Kolumni #2

By April 20, 2005No Comments

Paikallislehteen kirjoittamani kolumnin toinen osa.
Ensimmäinen osa luettavissa täällä.

DJ ORION

Kirjoittaja on pohjois-suomalainen tuottaja, promoottori ja DJ, joka käsittelee kolumnissaan Pohjois-Suomen musiikki- ja klubikulttuuria ja sen ilmiöitä.

Flyerit. Mitä ne oikein ovat?

Jokainen meistä on nähnyt lentolehtisiä, joilla mainostetaan klubitapahtumia; joku ottanut matkaan joskus yhden ja heittänyt sitten pois, toinen on keräilijä, joka tapetoi hienoimmilla flyereillä huonettaan. Mistä nämä teknokulttuurin tärkeimmät ikonit oikein tulevat, kuka niitä tekee, paljonko niitä oikein tehdään ja miksi?

Historiallisesti flyerit voidaan yhdistää sodanajan propagandaan tai jopa kirjapainotaidon ensimetreille, kun ensimmäiset sanomalehdet levisivät suurina lehtolehtisinä: kun ei ollut rahaa painaa jokaiselle omaa lehteä, kiersi yhdelle arkille mahtuva lehtinen kädestä käteen. Samaan tapaan informaatio levisi, kun teknokulttuuri rantautui Suomeen – mustavalkoiset kopioidut paperinpalat vaihtoivat omistajaa ja tiedottivat lyhyesti DJiden nimet ja tapahtumapaikan. Isoja määriä ei painettu ja profiili pidettiin matalalla, olivathan monet tapahtumista maan alla – eikä niihin haluttu ylimääräisiä osanottajia.

Joitakin vuosia myöhemmin suurimmat rave-tapahtumien järjestäjät satsasivat mainontaan enemmän rahaa, ja niin värikkäät, 3D-kuvioin koristetut flyerit levisivät katukuvaan. Internetin yleistyminen näkyi myös flyereissa, kun 90-luvun loppua kohti tultaessa osa suunnittelijoista käytti häikäilemättä netistä varastettua kuvamateriaalia mainoksissaan.

Nykyisin flyerimainonta on jakautunut karkeasti kahteen kategoriaan. Osa tapahtumista haluaa herättää huomiota kopiokoneen voimin tehdyillä flyereilla, osa taas käyttää hyväkseen nykyteknologiaa ja graafisen alan ammattilaisia tehdäkseen mahdollisimman näyttäviä mainoksia. Flyereitä painetaan paksulle kartongille, niitä lakataan, leikataan eri muotoisiksi, teetätetään kohokuvioita tai vaikkapa kullataan – rajana on enää vain mielikuvitus. Flyereitä on vuosien varrella tehty niin suodatinpusseista kuin käytetyistä CD-levyistäkin.

Viime vuonna tehdyn tutkimuksen perusteella (Aamulehti 17.01.2004) Suomessa jaetaan kuukausittain noin 200000 flyeriä. Niiden suunnitteleminen antaa pientä lisätienestiä useille ammattigraafikoille ja itseopiskelleille photoshoppaajille ja tarjoaa mahdollisuuden saada oma työ suuren yleisön katseltavaksi. Flyereiden suunnittelijoita onkin verrattu taiteilijoiksi, joiden näyttelyt eivät ole suljetuissa gallerioissa vaan kaikkien nähtävillä kaduilla.

Näistä tuhansista flyereistä moni saa oman kopionsa käteen suoraan jakajilta tai törmää siihen kaupan tiskillä tai oppilaitoksessaan. Jos verrataan Rovaniemeä esimerkiksi Helsinkiin, on flyerikulttuuri kuitenkin täällä vasta alkumetreillään: Kun Rovaniemen keskustassa ojennetaan flyeri ohikulkijalle, harva ymmärtää mistä on kysymys. Kaupoissa flyereitä vain silmäillään tai hypistellään varovasti ympärilleen katsellen. Flyereiden ulkonäkö tuo monille harhaluulon, ne olisi asetettu telineeseen tai tiskille myyntitarkoituksessa, vaikka hintaa ei missään tunnu näkyvän.

Vaikka saman informaation klubitapahtumista löytääkin nykyisin helposti myös netistä, on flyeri säilyttänyt vuosien saatossa paikkansa osana teknokulttuuria. Pohjois-Suomen klubiforumi NTF (www.kaamos.org/ntf) kerää kuussa yli 40000 sivulatausta, mutta flyereitä painetaan silti yhä suurimmissa määrin.

Loppujen lopuksi flyerihan on se ainoa konkreettinen asia, joka muistuttaa hyvästä klubi-illasta vielä vuosienkin jälkeen.

Mistä näitä flyereitä sitten Rovaniemellä löytää? Oppilaitoksien lisäksi törmäät varmimmin tuoreimpiin flyereihin nuorisovaateliikkeissä, videovuokraamoissa, musiikkiliikkeissä sekä tietysti klubitapahtumissa. Käy hakemassa omat kopiosi talteen.

Hyvää alkavaa kesää, nähdään klubeilla!
-DJ Orion

Leave a Reply