Skip to main content
DJ

Kolumni #5 – Elektronisen musiikin festivaalit

By June 12, 2005No Comments

Paikallislehteen kirjoittamani kolumnisarjan viides osa.

DJ ORION

Kirjoittaja on pohjois-suomalainen tuottaja, promoottori ja DJ, joka käsittelee kolumnissaan Pohjois-Suomen musiikki- ja klubikulttuuria ja sen ilmiöitä.

Minua on aina viehättänyt tekno- ja klubikulttuurin ystävällinen luonne. Klubitapahtumat ovat useimmiten järjestyksenvalvojan unelmailtoja ja sama järjestyshäiriötön ilmapiiri on levinnyt aina festivaaleille asti. Berliinissä järjestetty maailman suurin elektronisen musiikin festivaali Love Parade keräsi vuonna 1999 ennätykselliset puolitoista miljoonaa juhlijaa Berliinin Brandenburg Torin välittömään läheisyyteen. Huolimatta valtavasta ihmismäärästä ja niiden seassa ajaneista yli viidestäkymmenestä teknomusiikkia tarjoilleesta rekasta loukkaantuneiden määrä oli laskettavissa yhden käden sormilla.

DJ-vetoisten festivaalien historia voidaan jäljittää Jamaicalle, jossa hiphopin ja discon historiaa tehneet DJ:t toivat oman kaiutinlaitteistonsa läheiseen puistoon ja soittivat paikalle kerääntyneille ihmisille tuoreimpia dub-rytmejä. Samaan tapaan – vaikkakin hieman suuremmassa mittakaavassa – nousevat kaiutinlaitteistot tänä kesänä eri puolille Suomea elektronisen musiikin festivaalien muodossa. Mikäli märkä teltta, ympäripäissään olevat ystävät, likaiset vaatteet ja peruuttanut lempibändi ei kiinnosta, kannattaa kokeilla jotakin vaihtoehtoista. Festivaalien tarkat päivämäärät ja webbisivut löytyvät artikkelin lopusta

Skandinavian suurin elektronisen musiikin festivaali Koneisto järjestetään Helsingin Kaapelitehtaalla 12.-13.8.2005. Festivaali laajenee tänä vuonna mustan rytmimusiikin ja popin suuntaan muunmuassa pääesiintyjiensä puolesta, mutta pitää silti kiinni myös teknommasta artistikaartistaan.
Uuden musiikin festivaali (UMF) esittelee elokuun alussa Turussa Koneistosta poiketen ainoastaan suomalaisia artisteja. Kotimaisten huippuDJiden lisäksi festivaalin musiikkitarjonta venyy myös hiphop-livejen, bändien ja Rovaniemen oman Desert Planetin tietokonepelipopin suuntaan.
Ruoho ei aina ole vihreämpää Etelä-Suomessa. Oulun Qstockin yhteydessä järjestettävä Happiteltta tuo pohjoiseen yhden yhden kesän kovimmista esiintyjäkaarteista. Muunmuassa Vladislav Delay, Aavikko, Huoratron ja Sami Koivikko tähdittävät kaksipäiväistä festivaalia.
Konemetsä järjestetään heinäkuun alussa Marttilan luonnonkauniissa ympäristössä. Metsäbilehenkisille tarjolla on musiikkia hiphopista rankkaan teknoon 36 tuntia yhteen menoon viidellä eri lavalla.
Helsingin Makasiineilla toista kertaa järjestettävä Flow-festivaali tuo katutaiteen ja jazzimman soundin ystäville monenkirjavan esiintyjäkaartin. Pääesiintyjäksi kiinnitetty Kenny Dope on jokaisen housediggarin must-juttu ja Elävän Musiikin yhdistyksen antama Elmu-Award on omiaan takaamaan festarin laadun.
Vaikka aivan festivaalista ei olekaan kysymys, niin Helsingin Uunisaaressa kolme kertaa kesässä järjestettävä Club Unity täyttää kaikki tyylikkään pikkufestivaalin tunnusmerkit. Pääsylipun hinnalla on tarjolla seisova pöytä, aarteenetsintää palkintoineen, shamppanjaa ja mansikoita, saunat sekä koko päivän ja yön kestävät kesäiset bileet intiimissä ilmapiirissä. Kuten arvata saattaa, jokaiseen tapahtumaan myytävät 400 lippua myydään loppuun alle tunnissa, mutta jonotus kuitenkin kannattaa. Ainutlaatuinen klubikonsepti jyrää tieltään monet klubikokemukset ja isommatkin festivaalit.

Koneisto 12.-13.8.2005 – www.koneisto.com
UMF 6.-7.8.2005 – www.umf.org
Happiteltta 29.-30.7.2005 – http://www.trank.fi/happi
Konemetsä 8.-10.7.2005 http://www.konemetsa.net/
Flow 19.08.2005 http://www.flowfestival.com
Club Unity 11.6., 9.7., 6.8.2005 http://www.clubunity.org

Hyviä festareita ja hyvää kesää!

-Orion

Leave a Reply