Skip to main content
Uncategorized

Koneisto 2005 – …and after

By August 15, 2005No Comments

Tänne saitille virtaa tällä hetkellä kävijöitä Koneisto 2005 -kuvien perässä. Mainittakoon, että kuvia ei juuri ole tulossa jakoon niiden huonon laadun vuoksi, mutta muutamia videoita löytyy linkkeinä allaolevan Koneisto-katsauksen sisältä.

Koneisto 2005

Koneiston järjestäminen samaan aikaan MM-kisojen kanssa oli sinällään hyvä veto, että päiväsaikaankin Helsingistä löytyi paljon nähtävää – muunmuassa miesten marathon ja täyteenahdetut vääriä reittejä ajavat raitiovaunut. Sain viime tingassa varmistettua itselleni mukavan kämpän koko viikonlopuksi (kiitos Eero ja Anna!) hotellien oltua jo pitkään täyteenbookattuja. Webistä löytyi tarjouksia, joissa yksityisasuntoja vuokrattiin Helsingin keskustasta hintaan 400€/yö – ja varmasti hyvällä menestyksellä.

Sain kunnian startata Koneisto-viikonlopun Puristamo-salissa perjantaina klo 22:00. Olin varautunut soittamaan puolitoistatuntisen kevyttä housea kouralliselle ihmisiä, mutta noin kymmenen minuuttia setin alkamisen jälkeen salissa oli jo täysi meininki päällä ja soundi taittui teknon puolelle. Alkuillan huippuhetkiksi nousivat alkusetistä Lifelike & Kris Menace – Discopolis ja sen loppupuolelta Alex Stealthyn remix Prodigyn Narayanista. Myös uunituore Thomas Schumacherin Heat It Up potki odotetusti samoin kuin uusi remix Joey Beltramin Energy Flashistä sen aikana ilmenneistä pienistä teknisistä ongelmista huolimatta. Puristamo olikin perjantai-illan osalta toimivin sali, ja vaikka väkeä oli aikaisempia Koneistoja huomattavasti vähemmän, keräsi klubisoundi siitä huolimatta hyvän määrän diggareita osakseen.

Merikaapelihallin puolella Adam Freelandin keikka oli erittäin onnistunut kaikin puolin – mies osoitti breakstaituruutensa ja villitsi porukkaa myös soittamalla originaaliversiot muunmuassa Smells Like Teen Spiristä (video – 33mB) :) ja Blurin Song2:sta (video – 22mB). Elektronisen musiikin festivaali? ;)

Pääsalin puolella hiphop-väkeä kiinnostanut Inspectah Deck oli varmasti mielenkiintoinen, mutta väärällä festivaalilla. Alan väkeä ei hurjasti ollut (ainakaan seuraavan päivän pääsalin artisteihin verrattuna) ja IltaLehden sensaatiohakuisesta uutisoinnista huolimatta ei lehden mainitsemaa rap- ja pop-musiikin jyräämistä ollut nähtävissä. Valomies oli kuitenkin Inspectahin aikana kivasti matkassa (video – 25mb).

Lauantaina Koneisto näytti festivaalilta jo 21:n jälkeen illalla. Väkeä oli ainakin tuplasti edellispäivään verrattuna ja pääsalissa oli täyttä Annien ja Roisin Murphyn esiintyessä. Myöskään Orkidea ei soittanut tyhjälle lattialle (video – 12mB) ;)

Kevin Saundersonkin keräsi loppusettiään kohti kivan määrän tanssimaan, vaikka alussa soitetut Devilfishin Man Alive ja Junior Jack-bootleg olivatkin jotain ihan muuta kuin mitä mieheltä olisi odottanut (video – 9,2mB). Videotaltiointi näyttää muuten kivasti pääsalin valaistuksen katosta asti, joka oli IMO erittäin onnistuneesti toteutettu. Loppusettiä kohden Kevinkin skarppasi ja pudotteli erittäin mainioita teknoraitoja peräperään.

Puristamo rokkasi myös lauantaina – tällä kertaa hieman junkkapainotteisena. Näin Infektoa pitkästä aikaa kunnolla tulessa – äijän lavakarisma ei ollut takavuosien Beatformers-hetkistä taantunut tippaakaan (video – 25mB). Teebeen loppusetin aikana kuvattu pätkä (8mB) antaa hyvän kuvan myös Puristamon valosuunnittelusta, joka oli myös salien ehdotonta parhaimmistoa.

Lauantai-illan ja Koneisto-viikonlopun päätti huikea Sam&Gigin setti, joka kasasi tunnelmaltaan koko vähäuniseksi jääneen viikonlopun yhteen. Sam intoutui esittämään livensä ilman paitaa – kuuma live kaikenkaikkiaan ja loistava valinta Valssaamon viimeiseksi artistiksi. (Video 10mB).

Tapahtumasta on ollut hirveä määrä kritiikkiä ja monessa kohtaa pienet säästötoimet(?) pääsivätkin näkymään. Toivottavasti ensi vuodelle hiphop/rnb-linjaus pudotetaan pois ja Koneisto palaa takaisin raiteilleen ja julkaisee jälleen muunmuassa KoneistoMagin, joka on ollut aina oiva tietopaketti kaikista festivaalin artisteista. Sen puutteesta johtuen tänä vuonna niin monet mielenkiintoisetkin jäivät varmasti näkemättä, vaikka sukkulointia lavojen välillä olikin enemmän kuin tarpeeksi.
Mutta kritiikistä huolimatta päällimmäinen maku jäi Koneistosta erinomaiseksi ja takasi taas yhdet vuoden parhaista bileistä.

Over & out.

Edit: Muiden videoita =>

Videota junkkahuoneesta
(Voodoo People remix)
Koneisto perjantaina (kuvia)
Koneisto lauantaina (kuvia)

(Lisää linkkejä saa lähetellä)

Leave a Reply