Skip to main content
Music

Eduskunta avaamassa uudelleen tekijänoikeuslain

By September 15, 2005No Comments

edit :: klo 0:26

Helsingin Sanomat kirjoittaa tekijänoikeuslain etenemisestä.

edit :: klo 20:20 ::

Myös Tanja Karpela ymmärtää tekijänoikeuslain käsittämättömyyden.

edit :: klo 17:18 ::

IT-viikko julkaisi asiasta mielenkiintoisen selvityksen.

—-

Tekijänoikeuslakiuudistus avataan mahdollisesti uudelleen. Asiasta mainitsi reilu vuorokausi sitten Helsingin Sanomat. Yhtenä syynä lain uudelleenkäsittelyyn on kansanedustajille satanut palaute- ja sähköpostitulva aiheesta.

Suvi-Anne Siimes ihmettelee verkkopäiväkirjassaan (kiitos Jasmo), miksi kansalaiset heräsivät vasta nyt, ja monet lain puolesta olevat bloggaajat puolestaan kertovat eri blogien kirjoittaneen lakiuudistuksista väärässä valossa tai jopa virheellisesti.

Yhtenä syynä molempiin voisi olla yksinkertaisesti lakiuudistusten todella raskaslukuinen ja vaikeaselkoinen teksti, johon harva asiaan vihkiytymätön jaksaa paneutua tarkasti. Tuloksena on välinpitämättömyyttä ja väärinkäsityksiä, joita lakiasioissa tuskin tarvittaisiin.

Jokaisten vaalien alla webistä löytyy vaalikoneita, jotka auttavat ehdokkaiden valinnassa. Niissä vastataan yksinkertaisiin, ymmärrettäviin kysymyksiin, jotka sivuavat vaikeita ja monimutkaisia aiheita. Vaalikoneet ovat vakiintuneet niiden helppouden vuoksi – olisiko samaan tapaan mitenkään mahdollista, että joskus saataisiin kansankieltä puhuvia kansanedustajia? Ehkäpä kansankieliset lyhennelmät lakiehdotuksista lisäisivät myös mattimeikäläisten mielenkiintoa niitä kohtaan.

Jo aiemmin aiheesta kirjoittaessani mainitsin sivun, jossa tarjotaan tekijänoikeusuudistuksesta keskinkertaista lyhyemmin informaatiota. Silti on edelleenkin hakusessa sivu, joka listaisi vieläkin lyhyemmin ja ymmärrettävämmin uudistukset – vaikka sitten tarkempaan infoon johtavien linkkien kanssa.

Leave a Reply