Suomessa yritetään läpi tekijänoikeuslain uudistusta, joka pitää sisällään useita täysin käsittämättömiä kohtia:
– Uuden ehdotuksen mukaan CD-levyissä olevan kopiointisuojauksen kiertäminen yksityistä kopiointia varten on laitonta.
– Teostomaksut laajennetaan koskemaan jumalanpalveluksia.
– Kasettimaksut laajenevat entisestään. Myös kiintolevyjä yritetään saada kasettimaksujen piiriin – sisältäväthän ne mahdollisuuden tallentaa musiikkia/elokuvia tms. Kasettimaksun suuruus määräytyisi kiintolevyn koon mukaan (joka aiheuttaa ongelman kuluttajille kiintolevyjen koon kasvaessa huimaa vauhtia).
– ETA-alueen ulkopuolelta hankittua teoskappaletta ei saa levittää edelleen ilman tekijänoikeuden haltijan lupaa.
Tämä tarkoittaa muunmuassa, että koulut eivät voi enää tilata kurssikirjoja ulkomailta keskitetysti ja levykauppa ei voi myydä USA:sta ostettuja levyjä, joita ei ole julkaistu ETA-maissa. Miten käy esimerkiksi import-levyjen ja marginaalilevykauppojen?
– “Säännös antaisi – – jokaiselle yksittäiselle kansalaiselle signaalin laittoman teoskappaleen käytön moitittavuudesta.” (HS 28/2004, s. 53). Toisin sanoen laki antaisi tarvittaessa kansalaisille huonon omatunnon. Mikä laki se sellainen on? Olen tottunut, että lait on tehty noudatettaviksi eivätkä ne ole vain kolkuttelemassa ihmisten omaatuntoa. Ehkäpä lakiehdotuksen VHS- ja C-kasettiaikakaudella elävät tekijät ovat itsekin ymmärtäneet, ettei kukaan järkevä henkilö lähde uimaan sellaisen lain virrassa, joka antaa ylikaupallisille mediayhtiöille vielä lisää valtaa ja rajoittaa medioiden käyttöoikeuksia, vaikka niistä maksetaan laite- ja kasettimaksujen muodossa Euroopan korkeimpia maksuja Teostolle ja muille riistojärjestöille.
Lähteet ja tarkemmat infot tämän linkin takaa:
http://www.effi.org/tekijanoikeus/laki/tekijanoikeus-faq.html
No huhuh…onko ne oikeasti hulluja siellä vain muuten vain esimerkillisiä pilkunnuissijoita? Kauheaa…
Tuntuu siltä että byrokratia on niinkuin virus joka
alkaa levittää kaikkialle jos sitä ei pysäytä.