Skip to main content
Music

Free Record Shop ja kopiosuojatut levyt

By November 1, 2005No Comments

Ystäväni San Mejor asioi tänään kanssani Rovaniemen Free Record Shopissa. Mukaan tarttui kolme levyä, kaksi täysipitkää levyä ja yksi CD-sinkku.

Viisi minuuttia ostotapahtuman jälkeen San Mejor huomaa, että CD-sinkussa ja toisessa albumissa on kopiosuojaus ja kiirehtii palauttamaan niitä liikkeeseen.

Myymäläpäällikön kanssa käydään seuraava keskustelu:
San Mejor: -Hei, mä haluaisin palauttaa nämä levyt, koska näissä on kopiosuojaus ja haluan kuunnella näitä mun mp3-soittimella.
Myymäläpäällikkö: -Ai, no mut voihan sen kopiosuojauksen kiertää.

Say what? Free Record Shopin myymäläpäällikkö kertoo, että voihan sitä yhden rikoksen tehdä.
Oliko tosiaan niin, että myymäläpäälliköllä ei ollut hajuakaan, että kopiosuojauksen kiertäminen on rikos vai oliko moraali vain niin rikoksenteon osalta niin löyhä, että samaan tapaan olisi voinut sanoa “Ai, no mut voihan sen levyn varastaa myös meiltä”.

Ja miten kävi levyjen palautusten kanssa? Free Record Shopilla on politiikka, että rahoja ei palauteta yli viisi euroa kalliimmista levyistä. CD-sinkku siis palautettiin rahana, mutta toinen albumi tuli takaisin lahjakorttina.

Sillähän voisi ostaa vaikkapa uuden kopiosuojatun levyn Free Record Shopista. Ehkäpä ystävällinen henkilökunta voisi jopa opastaa kopiosuojauksen kiertämisessä. Tai ohjeethan voisi vaikkapa painaa suoraan lahjakortteihin!

No Comments

  • Mie :) says:

    “Free Record Shopilla on politiikka, että rahoja ei palauteta yli viisi euroa kalliimmista levyistä. CD-sinkku siis palautettiin rahana, mutta toinen albumi tuli takaisin lahjakorttina.”

    Ei käy päinsä, rahana on saatava takaisin vaikka olisi sadan euron speciaaliboksi – ilman että myyjä yrittää pitää rahan liikkeessä väkisin tyrkyttämällä jotain muuta tilalle.

    Frs:n sivuilta verkkokauppaa koskien:

    “Free Record Shop yrittää hyvän kauppatavan mukaisesti vaihtaa vaurioituneen tai viallisen tuotteen, mutta mikäli vaihtaminen ei ole mahdollista tai tilaus on muusta Kaupan ehdoissa esitetystä syystä peruttu, Free Record Shopin ainoa velvollisuus on hyvittää kauppasumma asiakkaalle.”

    Samoin kuluttajansuojan mukaan asiakkaan ei tarvitse tyytyä vaihtoon.
    Soitin tuonne liikkeeseen ja samasta politiikasta puhui, ei tiennyt mitään että kuinka Helsingistä sanottaisiin jos kysytään ja palaankin asiaan huomenna päiväsaikaan, että tavoittaa sieltä jonkun.

    Tähän nyt liittyen tuo Sonyn käyttämä suojaus, mainostavat että saa hakea myös poisto-ohjelman. Tosiasiassa se poistaa vain käyttöjärjestelmältä piilotuksen, mutta jättää kaiken muun ennalleen. Eli se edelleen tutkii mitä ohjelmia koneella käytetään, raportoi levyn soittamisesta Sonylle ja estää tiettyjä ohjelmia olemasta päällä. Kaikki tämä vaikkei itse musiikkilevy olisi koneen lähelläkään.

    http://www.digitoday.fi/tekijanoikeus/

  • Mie :) says:

    Unohtui: Kopiosuojauksen kiertäminen ei vielä ole rikos, uusi laki astuu voimaan tammikuun alussa.

  • Orion says:

    Nuo FRS:n sivujen sitaatit koskevat verkkokauppaa – päteeköhän sama sitten myös tavalliseen myyntiin?

    Hyvää informaatiota kuitenkin. Jos saat Helsingin päästä jonkun kiinni, niin informoi ihmeessä tännekin mitä sieltä sanottiin.

  • Kettu says:

    Suhtaudun kyllä todella skeptisesti väittämiisi – suoraan sanoen en usko sinua ollenkaan. Itse olen saanut aina hyvää ja asiallista palvelua. Uskon että firman työntekijät ovat perillä tekijänoikeuslaista eivätkä ehdottele mitään laitonta. Sehän olisi oman alan kannalta aika ikävää. Mitä tulee lahjakortteihin – sama käytäntö on myös mm. Seppälässä ja Vero Modassa. Olen joskus joutunut palauttamaan jotain ja lahjakortin olen aina saanut. En usko että ketjutasolla harrastettaisiin jotain mikä olisi kuluttajansuojan vastaista.

  • Mikkis says:

    Moi, tekijänoikeuslaista sen verran että: Äänitteessä mahdollisesti olevaa kopiosuojausta ei saa purkaa tehdäkseen itselleen kopion. Teknisen suojauksen saa kuitenkin kiertää saadakseen cd-levyn kuultavaksi tai dvd-elokuvan nähtäväksi.

Leave a Reply