Skip to main content
Uncategorized

Let’s DJM.

By January 19, 2006No Comments


Pioneer julkaisi kaksi uutta DJM-sarjaansa kuuluvaa mikseriä. DJM-400-malli (alla) sisältää merkittävimpänä uutuutena In-Loop Samplerin, joka mahdollistaa käytännössä samplaamisen ja automaattisen samplejen beat-matchaamisen ja looppaamisen. Miten tämä eroaa muuten looppitoiminnosta, joka on Pioneer CDJ-800 ja CDJ-1000 -soittimissa?
DJM-400s:ta löytyy myös muutama 500/600-malleista tutuista efekteistä, mutta ei 600:n elintärkeää portaatonta Master Cuea.

DJM-800 (yllä) puolestaan tarjoaa oikeasti musiikista ymmärtäville DJille Auto Harmonic Tuning -toiminnon. AHT säätää pitchatun kappaleen sävellajin takaisin alkuperäiseen ja mahdollistaa näinollen harmoniset miksaukset samaa sävellajia edustavien kappaleiden kanssa pitchauksista huolimatta. Vinyyliä käyttäville varsin mielenkiintoinen toiminto, mutta eikös CD-soittimissa Master Tempo ole ajanut jokseenkin saman – eli pitchaaminen ei vaikuta sävelkorkeuteen? Myös muutamia uusia efektejä (long live Pioneerin taikanappi! :P) löytyy sekä mielenkiintoinen mahdollisuus yhdistää eri efektejä toisiinsa.

Olen kerta toisensa jälkeen unohtanut kirjoittaa kokemuksistani Technicsin SL-DZ-1200 -CD-soittimesta, joten menköön sekin vielä tähän laitefiilistelyn lomaan. Discotech-klubin venuena toimiva Tivoli osti soittimet jo hyvän aikaa sitten, joten ne ovat olleet käytössä kuuden tunnin settieni aikana perinteisten Technics SL-1200-soitinten vierellä.

Ensimmäinen kokemukseni soittimista ei ollut kovinkaan nautittava. Ero alkuperäiseen Technicsiin korostui merkittävästi, koska pääosa soitosta kuitenkin sujui niillä. CD-soitin on tehty selvästi vinyylisoitinta mukaillen, mutta siitä puuttuu täysin alkuperäisen vääntö ja levylautasen tuntu. Jos vinyylisoittimeen totutulla voimalla hidastaa CD-soittimen lautasta sen reunasta, biisi ja lautanen pysähtyvät. Samoin samalla voimalla vauhdin antaminen heittää CD-soittimen biisiä eteenpäin käsittämättömän määrän. Olo on pahimmillaan kuin Stantonin vinyylisoittimen kanssa.

Discotech-iltojen myötä soittamiseen kyllä tottui, mutta edelleenkin miksaamisen kanssa joutuu tekemään aikamoisen määrän töitä. Olisivat edes laittaneet soittimeen säätömahdollisuuden levylautasen liikkeen vaikutukselle.

Summa summarum: En ikinä ostaisi. CD-puolella suosikkini on edelleenkin Pioneerin CDJ-800, jonka avulla pystyy tekemään huomattavasti vaivattomammin ja monipuolisemmin temppuja, kuin Technicsin vastaavalla.

Leave a Reply