Skip to main content
Music

MP3 ja äänenlaatu

By January 18, 2006No Comments

Helsingin Sanomien blogissa oli mielenkiintoinen kirjoitus liittyen mp3-tiedostojen äänenlaatuun. Kirjoituksen lisäksi kannattaa tarkistaa sen alla olevat kommentit – niistä löytyy muutamia mielenkiintoisia linkkejä.

Väittely näyttää jakautuvan kahteen leiriin. Toisten mielestä edes yli 300kpbs mp3 ei pärjää CD-levylle äänenlaadussa, toisten mielestä jo 128kpbs koodattua .ogg-tiedostoa on vaikea erottaa alkuperäisestä.

Näin fiilispohjalta väittäisin, että harvalla on kotioloissa sellainen äänentoistolaitteisto ja akustiikka, että hyvin pakattu MP3 häiritsisi kuuntelukokemusta laadun puolesta. Toisaalta taas – jos todellakin on niin, että hyvälaatuinenkin MP3 saa ympärilleen pahviseinät laadukkaasta äänentoistosta luukutettuna, eikö kokemus korostu juuri klubitilanteessa, jos DJ soittaa musiikkinsa MP3-muodossa?

Miksei joku tee saittia, jossa olisi yksinkertainen testi tähän liittyen: Kaksi ääninäytettä (web-pohjaista, jotta bitrateja ei näe suoraan) ja kuuntelun jälkeen merkitseminen []pakattu, []pakkaamaton, []en osaa sanoa.
3-15 kohtaa, jossa jokaisessa olisi eri codecilla ja/tai eri laadulla pakattu klippi verrattavissa alkuperäiseen. Testin jälkeen tuloksien yhteydessä näkisi, kuinka monessa kohdassa korva oli oikeassa – ja kuinka korkean bitraten kohdalla korva ei enää erota.
Samalla voisi helposti testata, millainen ero oman stereojärjestelmän tai kuulokkeiden kautta kuuntelussa on.
Nyt vain joku minua fiksumpi duunaamaan tuon :)

No Comments

  • Jasmo says:

    Ei hullumpi idea muuten.

  • Orion says:

    Koodimiehenähän Jasmo voisi duunata moisen saitin? :) Mä voin tarjota musaklipit.

  • Jasmo says:

    Heh heh, kylläpä voisinkin.

    En saanut (/osannut) veppisivuille soimaan muuta kuin mp3-tiedostoja.

    Kokeilkaapa toimiiko http://www.qkaasu.com/fully/mp3/ (pari isohkoa klippiä ~3Mt) ((otin hieman vapauksia tekijänoikeuksista))

    Itsellä on Windows ja Quicktime, niin quicktime soittaa kyllä kiltisti. Peruswindowsilla, jossa ei ole quicktimeä, sivun pitäisi toimia Internet Explorerilla.

    Joku flash-media-player ois ehkä parempi systeemi, jos siitä saisi läpi sitten noita muitakin codecceja.

Leave a Reply