UMFin promoottori Jaakko Parkkari kirjoittaa Stealth Unit -foorumeilla:
Terve!
UMF on miltei pakotettu lopettamaan toimintansa Turussa varsin mielenkiintoisten vaiheiden jälkeen. Turun kaupunginhallitus hylkäsi avustushakemuksemme ja olemme varsin lähellä konkurssia.
Pistän tässä tätä infoa tännekin, sillä uskon, että tämä saattaa kiinnostaa jotakuta.
Pitemmittä puheitta – alla kaupungille osoitettu hakemus, josta käy ilmi ne seikat, jotka ovat johtaneet tähän tilanteeseen:
AVUSTUSHAKEMUS
Turun kaupunginhallitusUuden Musiikin Festivaalia (UMF) järjestävä Parkpark Oy anoo 105 000 euroa Turun kaupunginhallitukselta tämän vuoden festivaalin tappioiden kattamiseen sekä toiminnan rahoittamiseen jatkossa. Tämän lisäksi festivaali anoo vuosille 2009 – 2011 tapahtuman järjestämiseen 55 000 euroa per vuosi. UMF on pakotettu lopettamaan toimintansa ja hakeutumaan konkurssiin, mikäli sitä ei pystytä kyseisillä summilla avustamaan. Toivomme kaupunginhallitukselta asian mahdollisimman nopeaa käsittelyä, sillä Parkpark Oy on ajautumassa perintäkierteeseen ja yrityksen kassa on tyhjä.
Tämän vuoden UMF on raskaasti tappiollinen; syitä tähän on monia, mutta päällimmäisinä ovat Turun kaupungin kiinteistölaitoksen maankäyttölupahakemuksen käsittelyn hitaus sekä Turun poliisilaitoksen asettamat kohtuuttomat järjestysmiesmäärät.
UMF jätti maaliskuussa maankäyttölupahakemuksen kiinteistölautakunnalle, mutta lupa myönnettiin vasta kesäkuun lopussa. Tämä johti täysin kestämättömään tilanteeseen; festivaalin markkinointi ja tiedotus myöhästyivät kuukausia. UMF kykeni lähettämään ensimmäisen lehdistötiedotteensa vasta neljä viikkoa ennen tapahtumaa, juuri ihmisten pahimman lomasesongin aikana. Tämä johti osaltaan siihen, että kävijätavoitteista jäätiin 35 prosenttia.
UMF ja Turun poliisilaitos olivat varsin erimielisiä lähes kaikesta festivaalin toimintaan liittyvästä. Hakiessamme lääninhallitukselta anniskelulupien jatkoaikaa, poliisin lausunto tähän oli jostain syystä kielteinen. Toimitettuamme lisäselvityksiä alkoholiviranomaisille, lääninhallitus kuitenkin päätyi kannallemme ja jatkoaikaluvat myönnettiin 03.00 saakka. Tämän jälkeen poliisi antoi määräyksen, että musiikin on kuitenkin loputtava jo kello 02.00 – tämä olisi johtanut mielestämme melkoisen naurettavaan tilanteeseen, joten valitimme päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen, joka kumosi poliisin päätöksen. Tämäkään ei riittänyt poliisille – kolme päivää ennen tapahtuman alkua poliisilaitos päätti kolminkertaistaa järjestysmiesmäärämme. Järjestysmieskulut nousivat 43 000 euroon, mikä on omiaan kaatamaan koko festivaalin talouden. Poliisilaitoksen päätös on mielestämme sinänsä perusteeton, UMF:in historiassa ei ole ollut koskaan minkäänlaisia lieveilmiöitä: ei järjestyshäiriöitä, varkauksia, pahoinpitelyjä yms. Tänä vuonna järjestyshäiriöitä oli yksi, kun joku tapahtumasta ulkopuolinen oli saanut päähänsä kiivetä aidan yli. Kyseessä on rauhallinen, aidosti musiikkiin keskittynyt, kansainvälisesti laajalti arvostettu tapahtuma.
Turun kaupungin avustustoimikunta on tähän mennessä tukenut UMF:ia 15 000 eurolla vuodessa, mutta samanaikaisesti esimerkiksi tänä vuonna kaupunki on perinyt festivaalilta erinäisinä vuokrina ja maankäyttölupina yli 14 000 euroa. Näin ollen itse tapahtumaan ydintekemiseen eli ohjelmaan, markkinointiin, palkkoihin ja tiedotukseen kaupungin tuesta on jäänyt vain muutamia satoja euroja. Tilanne on sinänsä melko mielenkiintoinen, jos sitä verrataan samankaltaiseen Helsingissä järjestettävään Flow-festivaaliin, jonka julkinen tuki Helsingin kaupungilta ja Helsingin Juhlaviikoilta on yli kymmenkertainen UMF:in tukeen verrattuna. Myös lupa-asiat ovat sujuneet Flow-festivaalin kannalta paljon nopeammassa aikataulussa. Ei olekaan siis ihme, että Flow veti tänä vuonna Helsingin Suvilahteen ennätysyleisönsä, 22 000 ihmistä.
UMF on joka vuosi yrittänyt saada kaupungin tukeensa korotusta tässä onnistumatta. UMF on kulttuurituotantona ollut harvinaisen omarahoitteinen. Haluamme myös painottaa, että ensimmäinen UMF vuonna 2004 tehtiin ilman minkäänlaista kaupungin avustusta.
UMF on vahvasti mukana 2011-hankkeessa ja Cay Sevonin kanssa käydyissä keskusteluissa on tullut raikkaasti esiin se tosiasia, että vuonna 2011 UMF voisi olla yksi koko vuoden todellisia huippukohtia.
Toivommekin, että kaupunginhallituksen jäsenet pohtivat päätöstä tehdessään seuraavia seikkoja:
• UMF:in merkitys Turun imagolle.
• UMF:in merkitys Turun kulttuuripääkaupunkivuodelle.
• UMF:in taloudellinen merkitys kaupungille – festivaali vetää vuosittain tuhansia ulkopaikkakuntalaisia kaupunkiin. 75 % kävijöistä on tutkitusti pääkaupunkiseudulta, 8 % ulkomailta ja loput Turusta. Turkulaiset yritykset (mm. hotellit, ravintolat, taksit, kaupat) hyötyvät välillisesti UMF:ista useilla sadoilla tuhansilla euroilla vuosittain.
• UMF:in merkitys Turun kulttuurielämälle.
• UMF:in merkitys Turun vetovoimaisuudelle.
• UMF:in merkitys Turun turismille.
• Toivomme myös päättäjien huomioivan UMF:in tekijöiden aikaisemmat palkitut kulttuurituotannot (Kulttuuriteltta Ständi 1998, Kulttuuriklubi Ständi 1999, Koneisto 2000-01, Bar Päiväkoti 2001-2006).UMF:in halu jatkaa toimintaansa Turussa on karanneen kalan kokoinen.
Liitteenä selvityksiä UMF:in taloudellisesta tilanteesta.
Turussa 2.9.2008
Kunnioittaen,
Jaakko Parkkari
Tuottaja
UMF/Parkpark Oy:::