Skip to main content
Uncategorized

10 käskyä (kone)musantekijälle

By August 13, 2018No Comments

Absence of Facts

10 käskyä (kone)musantekijälle.

Viimeisen kuukauden aikana on ollut aikaa tehdä enemmän musiikkia kuin koskaan aikaisemmin. Samalla on ollut myös aikaa miettiä musantekemiseen ja musabisnekseen liittyviä kuvioita. Nämä 10 ajatusta muotoutuivat heinäkuisten liian kuumien päivien aikana Berliinin Kreuzbergissä neuvoiksi ja inspiraationlähteiksi niille, jotka julkaisevat musiikkiaan sivussa maailmanmaineesta.

1) Tee enemmän musiikkia
“Tää biisi on nyt valmis, mitä mä nyt teen?”. Älä tee mitään, tee lisää musiikkia. Sosiaalisen median luku- ja päivityspakon keskellä unohtuu helposti, että jos haluaa kehittyä artistina, pitäisi tehdä musiikkia jatkuvasti. Ei kerran viikossa sitä varten että siitä voi päivittää IG Storyyn.

2) Lähesty levy-yhtiöitä vasta kun valmiina on vähintään 10 biisiä
Levy-yhtiön viesti “Näistä kolmesta biisistä kaksi on tosi hyviä, mutta tää kolmas ei, olisiko sulla tarjota jotakin muuta?” on erinomainen, jos biisejä on varastossa. Jatkuvan valmiin musareservin pitäminen edesauttaa levy-yhtiölle signaamista ja 10 biisiä kertoo tuotteliaisuudesta enemmän kuin ensimmäisen valmiin biisin tyrkyttäminen ympäriinsä heti sen valmistuttua. Lisäksi – kun 10 biisiä on valmiina, se ensimmäinen usein kuulostaa kaikkein heikoimmalta.

3) Tee biisit valmiiksi, älä jää viilaamaan
Sen sijaan, että viilaat snarea oikean kuuloiseksi 8 tuntia, jätä biisi hautumaan pariksi päiväksi, aloita uusi biisi ja palaa ensimmäiseen raitaan vasta myöhemmin. Yhtäkkiä snare ei kuulostakaan niin häiritsevältä. Kehittyäkseen musantekijänä uskon itse biisien valmiiksisaattamiseen kuin ikuiseen viilaamislooppiin jäämiseen.

4) Älä kinua palautetta, luota omaan korvaan.
Ihmiset internetissä eivät lähtökohtaisesti ole järin kiinnostuneita musiikistasi. Siksi palautteen kinuaminen on lähtökohtaisesti ajanhukkaa. Jos et usko musiikkiisi ja haluat tietää onko se “riittävän hyvää”, kuuntele rehellisesti samankaltaista musiikkia referenssinä. Jos korvasi ja itsekritiikkisi ovat kunnossa, huomaat mikäli jossain on parannettavaa.

5) Tarjoa ensisijaisesti streamilinkkejä
“Uusi biisi valmis, osta täältä”. Kuinka moni ei-DJ on viimeisen kuukauden aikana ostanut uutta musiikkia? Soittoon biisin haluavat osaavat kyllä löytää sen, mutta ne muut 99,5% haluavat vain kuunnella biisin mahdollisimman helposti. Tarjoa ensisijaisesti vain Spotify- tai Soundcloud-linkki. Älä ainakaan 8 eri vaihtoehtoa – vai montako Deezerin aktiivikäyttäjää tunnet?

6) Like-/followgate on iso no-no
Jos taas tarjoat downloadeja niin unohda like-gate. Jos musiikkisi on riittävän hyvää niin ihmiset haluavat seurata sinua. Pakottamalla lataajia seuraamaan tiliäsi saat toki potentiaalista kuulijakuntaa, mutta mielummin 1000 todellista musafania kuin 100.000 pakotettua pseudoseuraajaa.

7) Suurin osa levy-yhtiöistä tekee paskempaa duunia sun biisin kanssa kuin toivoisit
Pienten ja keskikokoisten levy-yhtiöiden kirous on huono markkinointi ja digiaikana yhä yllättävän merkityksellinen – huono kansitaide. Mikään ei harmita enempää kuin sydänverellä tehty biisi, joka julkaistaan Comic Sans -kansitaiteella höystettynä ja markkinoidaan olemattomasti. Siksi seuraava käsky:

8) Harkitse oman levy-yhtiön starttaamista
Jos pyörität omaa levy-yhtiötä, voit syyttää huonosta markkinoinnista ja kansitaiteesta vain itseäsi. Teet enemmän töitä, mutta jokainen julkaisu on itsesi näköinen alusta loppuun asti. Voit kehittää artistiprofiilin lisäksi myös levy-yhtiön profiilia monella tavoin. Oma Absence of Facts -lafka pitää yllä “Absence of”-kuvasarjaa ympäri maailmaa Instagramissa ja hyödyntää kansitaiteessa hylätyissä rakennuksissa ottamiani kuvia.

9) Anna krediitit niille joille ne kuuluvat
On innostavaa ja positiivista lukea artistien kirjoituksia, joissa fiilistellään niiden apua, jotka ovat jeesanneet ja vieneet projektia eteenpäin ja joita ilman ko. biisi ei olisi koskaan kuulostanut näin hyvältä. Samaan aikaan on todella rasittavaa puhua artistien kanssa, joiden musan tekemisestä vastaavat muut, mutta artisti esittelee biisejä ominaan ilman sanaakaan muiden panoksesta.

10) Kukaan ei rakasta sun musiikkia niin paljon kuin sinä itse.
Tärkein saamani ajatus, joka lopulta johti oman musan tekemiseen täysin eri mentaliteetilla. Kaikki myös katsovat internetissä mielummin kissavideoita kuin kuuntelevat sun biisin. Lopeta musantekeminen, keskity kissavideoihin.

Tämä artikkeli tehtiin vain, jotta mahdollisimman moni näkisi, kuinka hieno Instagram-tili Absence of Facts -levy-yhtiöllä on, kuinka ärhäkkä sen kymmenes julkaisu on Spotifyssa ja kuinka makee Facebook- ja web-sivu levy-yhtiöllä on. Tosin hyvä jos tästä on muutakin apua.

Leave a Reply